wielomian
onled: jak zwiększyć stopień wielomianu A*e
x
To będzie Ax + B * e
x

?
10 cze 18:19
swen: To nie jest wielomian
10 cze 19:26
onled: ale to z równań rózniczkowych i wyszło mi że to zawiera się w yj i muszę niby zwiększyć
stopień..
10 cze 22:26
Krzysiek: to dopisujesz 'x' i masz Axex
10 cze 22:33
ZKS:
Lepiej wstawić jakiś strzępek rozwiązania zadania niż całą treść zadania i rozwiązanie, które
doprowadza do tej postaci. Brak słów.
Jeżeli, Aex się zawiera to sprawdź Axex.
10 cze 22:36
onled: Miałem różniczke y''−y'=5x+2ex
r1=0
r2=1
yj=C1e+C2ex
i nie wiem zrobiłem to tak że rodzieliłem na 2
czyli
r(x)=5x
czyli Ax+B
czyli y'=A
y''=0
oraz r(x)=2ex
yp=A*ex
10 cze 23:12
WW: onled robisz już błędy
Masz C1e
(0*x)+C2e
x ⇒ C1+C2e
x
Masz tutaj e
0 czyli 1
Przez to zostaje ci stała C1
r(x)=5x
yp=Ax+B <−−−−− znajduje ci się w yj
yp=Ax
2+Bx+C
yp'=2Ax+B
yp''=2A
Czyli:
2A−2Ax+B=5x
−2A=5
2A−B=0
B=−5
Dalej:
r(x)=2e
x
yp=Ae
x <−−−−−−−− zawiera się w yj (C2*e
x)
yp=(Ax+B)*e
x
yp'=(Ax+A+B)*e
x
yp''=(Ax+2A+B)*e
x
Równanie to e
x(Ax+2A+B)−e
x(Ax+A+B)=2e
x , Wyciągam e
x przed nawias czyli zostaje:
e
x(A)=2e
x
A=2
Ysz=C1+C2e
x+2xe
x
Czyli po zsumowaniu
| | 5x2 | |
Ysz=C1+C2ex− |
| −5x+2xex |
| | 2 | |
11 cze 00:14
onled: O ja no rzeczywiście dopiero zacząłem się tego uczyć . Dzięki Ci bardzo muszę się za to brać!
11 cze 00:24
WW: Tylko pamiętaj że e
0 to 1
11 cze 00:26
onled: A mam pytanie jesZcze czemu yp=Ax+B zawiera się ?
11 cze 11:04
WW: C1+C2ex to yj.
yp=Ax+B zawiera się bo jest stała (B czyli C1)
11 cze 12:30
onled: no dobra a jakbym miał np 5x to też to się zawiera ? Chodzi o to że wystarczy że jakaś część
się zawiera?
11 cze 17:41
Onled: ?
11 cze 20:37
WW: r(x)=5x ⇒ yp=Ax+B Z tego będzie takie przewidywanie
yj=C1+C2ex
yp zawiera się w yj ponieważ jest stała "C1=B" czyli zwiększasz stopień wielomianu jak się
zawiera
11 cze 20:43
Onled: Dobra żebym to zrozumiał np mam(takie gdybanie) yj=ex
a yp = e2x to się nie zawiera tak?
bo to jakies dla mnie takie dziwne tam jest tylko stała c1 a tu mam wielomian 1 stopnia razy
stala czyli chodzi o to ze jakby jakas czesc sie musi powtarzac tak?
11 cze 21:40
Onled: tam miało byc y do potegi 2x
11 cze 21:41
WW: ex to nie jest to samo co e2x ⇒ Czyli się nie zawiera
Tam natomiast miałeś w yj jakaś stała C1 a w yp jakaś stała B
Daj jakiś przykład bo na teorii to tak za bardzo ci tego dobrze nie wytłumaczę.
11 cze 21:52
Onled: wiesz co wydaję mi się że już zrozumiałem . Bo jakos mi sie wydawało ze jesli mam C1 − czyli
stała
a tam mam wielomian razy stała czyli x* 5 to rozumowałem to błędnie że stała razy wielomian to
coś wiecej niz stala ...
11 cze 21:57