Kilka zadanek
kokodżambo: Prosiłbym o jak najszybsze rozwiazanie poniższych zadań:
1. Jeśli do kwadratu pewnej liczby całkowitej dodamy tę liczbę to otrzymamy 380. A ile
otrzymamy gdy tę liczbę odejmniemy od jej kwadratu?
2.Znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające równanie
a)x(x2−1)=6 b)x(x2−1)=−6
3. Czy istnieje czworokąt, w którym każda z przekątnych ma długość równą sumie długości dwóch
boków wychodzących z jednego z jej końców?
10 cze 17:53
Marco12 : zadanie 1
x − nasza liczba
x2 + x = 380
x2 + x − 380 = 0
Δ = 12 − 4*1*(−380) = 1521
√Δ = 39
x1 = −1−39/2 = −20
x2 = −1+39/2 = 19
Liczby spełniające warunki zadania to −20 oraz 19 zatem ile otrzymamy odejmując tą liczbę od
jej kwadratu? Chyba to już nie jest trudne..
10 cze 21:05