Delta
Wilku: x2+1 < 0
2x2−5x > 0
x2+2x+1 ≥ 0
x2+3x+2 < 0
mam wyliczyc delte
10 cze 17:50
mietek:
10 cze 18:28
Wilku: Pomoze ktos?
10 cze 18:29
Wilku: halooooo
10 cze 18:45
5-latek: Wzor na delte Δ=b2−4*a*c i licz jaki jest problem ?
10 cze 18:49
Wilku: no wiem, ale co znacza te symbole >, ≥, < maja one jakis wplyw na wynik?
10 cze 18:51
kama: Spójrz na wzór delty i powiedz mi gdzie tam jest coś o znakach?
10 cze 19:02
kama: I jeśli nie wiesz co znaczą te symbole proponuje zacząć matematykę od początku.
10 cze 19:02
10 cze 19:04
Wilku: Wiemm
x > 0 − x wieksze od 0
x ≥ 0 − x wieksze badz rowne
x < 0 − x mniejsze od 0
x ≤ 0 − x mniejsze badz rowne
10 cze 19:27
swen: Wow. Czyżby postępy?
10 cze 19:28
Hajtowy:
b) 2x2−5x > 0 ⇔ x(2x−5) > 0 ⇒ x=0 v x=2,5 ⇒ x ∊ (−oo;0) ∪ (2,5 ; +oo)
10 cze 19:30
5-latek:

te symbole do obliczenia delty nie maja znaczenia ale maja przt rozwiazaniu nierownosci
To jest wykres funkcji y=x
2+1
Ty masz rozwiazac nierownosc x
2+1<0
czy wartosci tej funkcji beda <0 ?
Wiec co bedzie rozwiazaniem rtej nierownosci
10 cze 19:32
Hajtowy:
c) x
2+2x+1 ≥ 0 ⇒ a=1 ; b=2 ; c=1
Δ=b
2 − 4*a*c
10 cze 19:35
Wilku: oki dzieki bardzo
10 cze 19:38