Przekształcenia wykresów funkcji. Proszę o sprawdzenie rozwiązania
Pat: Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji f (y = f(x)). Wykonując odpowiednie
przekształcenia, naszkicuj wykres funkcji y = −2f(1 − x). Podaj te przekształcenia, w
kolejności wykonywania.
Moje rozwiązanie:
y=f(x)
Symetria względem OY
y=f(−x)
Translacja o wektor [1,0]
y=f(1−x)
Symetria względem OX
y=−f(1−x)
Powinowactwo prostokątne o skali a=2 i osi OX (Następuje tutaj zmiana zbioru wartości. Każda
wartość jest mnożona przez 2)
y=−2f(1−x)
Dobrze to jest zrobione ?