Wielomiany
Misiooo: Będę miał to zadanie na kartkówce proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrać

Dany jest wielomian W(x) = x3 + (a3 – a – 6)x2 – 2x + 3 z parametrem a. Wiedząc, że reszta
z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x – 1) jest równa 2:
a) oblicz wartość parametru a
b) dla ustalonej wartości a wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian
kwadratowy
x2 + x + 1.
10 cze 17:20
jakubs: W(1)=2
10 cze 17:24
Misiooo: Jak obliczyć potem z tego delte?
10 cze 17:27
mietek: jaką deltę? wy tylko deltę umiecie liczyć
10 cze 17:28
Misiooo: można inaczej to rozwiązać? Mógłbyś napsiać mi roziwązanie?
10 cze 17:31
Janek191:
W(1) = 1 + ( a3 − a − 6)*1 − 2 + 3 = a3 − a − 6 + 2 = a3 − a − 4 = 2
czyli a3 − a = 6
a*( a2 − 1) = 6
a = 2
====
10 cze 17:32
Janek191:
W(1) = 1 + ( a3 − a − 6)*1 − 2 + 3 = a3 − a − 6 + 2 = a3 − a − 4 = 2
czyli a3 − a = 6
a*( a2 − 1) = 6
a = 2
====
10 cze 17:32
razor: W(1) = 2 ⇔ 1+(a3−a−6) − 2+3 = 2 ⇔ a3−a−6 = 0 ⇔ (a−2)(a2+2a+3) = 0
10 cze 17:35