Prawdopodobieństwo
Weronika: Cześć, mam problem z rozwiązaniem takich zadań, czy ktoś coś by mógł pomóc?
1 Stosunek liczby studentow w pewnej grupie cwiczeniowej wynosi 4:3. Prawdopodobienstwo ze
studentka zdaje egzamin na ocene 4 wynosi 0,2 dla studenta to prawdopodobienstwo wynosi 0,1.
Osoba zdała egzamin na ocene 4. Obliczyc prawdopodobienstwo tego ze jest osoba jest studentka.
2 Z pudelka zawierajacego 3 kule czarne i 6 kul bialych wyciagamy losowo po 1 kuli(bez
zwracania) az do wyciagniecia kuli bialej. Zmienna losowa X oznacza numer losowania, w ktorym
wypadla pierwsza kula biala. Znalezc rozklad tej zmiennej losowej. Wyznaczyc dystrybuante i
narysowac jej wykres. Obliczyc wartosc oczekiwana, wariacje, mode i mediane.
3 W grupie 3 jest 18 studentek i 12 studentow, w grupie 1 jest 15 studentek i 10 studentow. Z
obu grup na wystep moze wybrana zostac tylko jedna osoba. Studenci umowili sie tak ze wybiora
ja w nastepujacy sposob: rzuca raz symetryczna moneta, jezeli wypadnie orzel to bilet
otrzymuje osoba z grupy 3 w przeciwnym wypadku osoba z grupy 1. Bilet otrzymala studentka,
jakie jest prawdopodobienstwo ze jest z grupy 3?
10 cze 17:14
Weronika: Znalazłam coś takiego do zadania 1 czy to jest dobrze?
A− zdawał student
B − zdawała studentka
Z − osoba zdała na 4
P(Z/A)=0,1
P(Z/B)=0,2
P(Z)=P(Z/A)*P(A)+P(Z/B)*P(B)
i na koniec podstawić do wzoru
Czy to jest zrobione dobrze?
10 cze 17:23