równania różniczkowe
asd: Witam.Równanie różniczkowe
2y'=y2−1
2dy/dx=y2−1
2dy=(y2−1)dx
2dy/y2−1=dx
całka z 1 wyszła ln|y−1/y+1| z 2 wyszła x+C
i mam
ln|y−1/y+1| = x+ C
y−1/y+1 = ex * C
i nie mam pojęcia jak dobrze zrobić żeby y został po lewej o ile wcześniej dobrze zrobiłem
10 cze 16:51
mietek: pomnożyć przez mianownik.... równanie rozwiązujesz, a działań na ułamkach nie potrafisz....
10 cze 17:17
asd: Mnożyłem już przez mianownik i co to da nibu?
y−1=ex*C*y+1
i teraz po prawo mam y...
10 cze 17:35
asd: po pierwsze to brak nawiasu, po drugie to można przenieść wyrażenia z "y" na lewo...
10 cze 17:38
asd: To że można to wiem tylko zapytałem jak...
10 cze 17:40
asd: Dzielić nie ma sensu bo wrócę wtedy do punktu początkowego...
10 cze 17:41
ola: ratujcie ....
wyznacz z tego a
10 cze 17:42
asd: super no dobrze ...jak dla mnie to na tych literkach a nie ma co porównywac..
(y−1)/(y+1)=e
x* C
czyli (y−1) = ye
x+ e
x / : y ( nie wiem czy jest sens)
y−1/y=2e
x
(1−1/y)=2e
x
1/y=2e
x−1
to co y = 1/2e
x − 1
Nie no nie wiem już
10 cze 17:59
asd: tam o C zapomnialem...
10 cze 18:00
Mila:
y−1=(y+1)*c*e
x
y−1=c*e
x*y+c*e
x
y−c*e
x*y=c*e
x+1
y(1−c*e
x)=c*e
x+1
10 cze 18:36
asd: Dziękuje !
10 cze 18:40
asd: Od wczoraj czekałem na gotowca...
10 cze 18:59
asd: Ten co dopisuję się za mnie jest debilem , 3/4 przykładu jakoś zrobilem a ty się nie udzielaj
na forum skoro sam pewnie czekasz tylko na gotowe zadania
10 cze 22:27
Mila:
A już myślałam, że kpisz sobie z mojej pomocy.
10 cze 22:41