Zapisz ułamek w postaci ilorazu liczb całkowitych
Daniel: Zapisz ułamek w postaci ilorazu liczb całkowitych:
0,2999...
10 cze 16:33
MQ:
x=0,2999...
10x=2,9999...
10x−x=9x=2,9999...−0,2999...=2,7
10 cze 16:37
10 cze 16:47
Daniel: Ja to potrzebuje zamienić na szereg geometryczny a potem na ułamek więc tak odpada
10 cze 16:52
jakubs: No to zobacz na link, który podesłałem.
10 cze 16:53
Daniel: Faktycznie nie widzialem

Dzięki.
10 cze 16:57
mietek: bez sensu narzucanie metody...
10 cze 17:16
mietek: Ciii
10 cze 17:57