calka
student: całka
jak ją zrobić? przez podstawienie czy przez cześć?, bo nie wychodzi mi taki wynik jak na
wolframie
∫sin2xdx
10 cze 16:28
zombi: Części.
10 cze 16:32
ZKS:
Łatwiej chyba tak będzie.
Korzystamy ze wzoru
cos(2x) = 1 − 2sin
2(x)
i odpowiednio przekształcamy
cos(2x) − 1 = −2sin
2(x)
| | 1 | | 1 | |
sin2(x) = |
| − |
| cos(2x). |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 16:34
10 cze 16:35
student: dzięki!
10 cze 16:37
student: a jak będzie wyglądał wzór na
∫cos2xdx
10 cze 20:07
Mila:
cos(2x)=cos
2x−sin
2x=cos
2x−(1−cos
2x)=2cos
2x−1 stąd:
10 cze 20:11
student: okeej
10 cze 20:12
J:
Gotowy wzór:
| | 1 | | n−1 | |
∫sinnxdx = − |
| sinn−1x*cosx + |
| *∫sinn−2xdx |
| | n | | n | |
11 cze 12:08