cx
Kmicic: POMOCY Przekształcenie :
mam problem z takim rownaniem różnicowym :
y(n+1)+py(n)=0
y(n+1)=−py(n)
i
jest przekształcenie na :
y(n)=C(−p)
n
ale dlaczego tak

?

? to sie całkuje czy jak , prosze o jaką kolwiek wskazówke
10 cze 15:45
J:
A może masz równanie:
y" + p(x)y = 0 ? ( równ. różniczkowe jednorodne )
Wtedy CORJ = y =C*e−P(x) , gdzie P(x) jest funnkcją pierwotną p(x)
10 cze 15:49
J: Nie y" , tylko y' ... czyli : y' + p(x)y = 0
10 cze 15:53
Kmicic: nie mam y" +p(x)y=0
tylko :
y(n+1)+py(n)=0
10 cze 15:54
Kmicic: i y
' tez nie mam
a czy y
' to jest to sam oco y(n+1)
10 cze 15:54
J: Nie mam pojęcia...
10 cze 15:55
Kmicic: A ktoś wie o co kaman ?
10 cze 16:49