Pochodnia
Marlena424: f(x)=4x−x
3/x max i min funkcji trzeba znaleźć w przedziale [−5,3]
4−3x
2/x
−3x+4
i pozniej delte trzeba i miejsca zerowe tak?
robie tak ale chyba cos zle bo mi nie wychodzi wynik
10 cze 15:35
J: Musisz policzyć pochodną , a nie "pochodnię".
10 cze 15:36
J:
| | (4 −3x2)x − (4x − x3) | |
f'(x) = |
| |
| | x2 | |
10 cze 15:39
Marlena424: oj literówka mi sie wkradła
nie tak jest tak
4x−x3x
10 cze 15:53
Marlena424: To pochodna x to x2 ?
10 cze 15:54
J: No to licz pochodną ... bo mnie się już nie chce.
10 cze 15:54
J: Skąd ?
10 cze 15:55
J:
Masz... f'(x) = 4 − 2x
10 cze 15:58
Marlena424: hm a nie 4−3x

bo pochodna z x
3 to chyba 3x
2 ?
no i jak to obliczyłam to teraz miesca zerowe tak ? delta i wgl
i pozniej f(−5) i f(3)
10 cze 16:01
J: | | x3 | |
f(x) = 4x − |
| = 4x − x2 ..... i pochodna : f'(x) = 4 − 2x |
| | x | |
10 cze 16:03
Marlena424: o boze i taki błąd zrobiłam na kolokwium ,że najpier nie skróciłam i juz nie zdałam , taki
głupi błąd

dzięki Ci serdeczne J .
10 cze 16:05
J:
f'(x) = 0 ⇔ 4 − 2x = 0 ⇔ x = 2 ( tutaj może być ekstremum) ; f"(x) = − 2 , czyli funkcja
posiada maximum lokalne w punkcie x = 2.
Teraz policz : f(−5) , f(2) , f(3) i daj odpowiedź.
10 cze 16:08
Marlena424: no tak teraz już wiem ,ale całkiem inaczej wynik wychodzi i pewnie wykładowca nie zaliczy , no
ale trudno pojdzie sie na poprawe i takie błedu juz się nie popełni .
10 cze 16:11