dziedzina i miejsce zerowe funkcji
Troll: f(x)=√3x+2√3
√x−2
b) f(x)= 2+0,4x
x2−25
a pytanie jest. Podaj dziedzine i miejsce zeorwe funkcji (o ile istnieja)
10 cze 15:33
J:
Nie widać jaka to funkcja. Czy √x − 2 jest w mianowniku ?
10 cze 15:35
Troll: tak, przepraszam, ale nie umiem tego zrobic, ze ulamek z pierwiastkiem jest....
ja to tak zrobilem, ale nie wiem czy dobrze
x−2 jest wieksze badz rowne (> i kreseczka pod tym) od 0
x (jest wieksze badz rowne) od 2
Df=<2, oo) ale nie wiem czy to dobrze jest... a miejsca zerowego nie umie
10 cze 15:37
J:
Nie... x − 2 > 0 ⇔ x > 2 ⇒ D = (2,+∞)
10 cze 15:41
J:
Miejsce zerowe: √3x + 2√3 = 0 ⇔ √3x = − 2√3 , a to jest sprzeczność
( brak m. zerowych)
10 cze 15:43
Troll: aa okej, a moglbys policzyc miejsce zerowe
10 cze 15:43
J: Brak.
10 cze 15:44
Troll: serio te miejsce zerowe tak ma byc?
10 cze 15:44
J: Napisałem Ci wyrażnie .... brak miejsc zerowych !
10 cze 15:45
Troll: dobra.. spokojnie, pytalem czy to jest dobrze zrobione.. loozno
a te 2 ?
10 cze 15:46
J: A te 2 ... to już sam.
10 cze 15:50
Troll: a jak nie umiem?
10 cze 15:54
J: To już nie moja wina.
10 cze 15:56
Troll: z tego co wiem to, to forum jest od tego zeby pomagac... nie pomozesz mi?
10 cze 15:57
J: A mam taki obowiązek ?
10 cze 15:59
Mila:
| | √3x+2√3 | |
a) f(x)= |
| taka ma być pierwsza funkcja? |
| | √x−2 | |
10 cze 16:00
Troll: Mila, tak ale chodzi mi o ta 2, bo pierwsza zrobil juz pan J

J, nie, tylko pytam
10 cze 16:01
10 cze 16:02
Troll: ta pierwsza
10 cze 16:03
J: No to patrz post 15:43
10 cze 16:04
Mila:
D:
x
2−4≠0⇔
x≠2 i x≠−2
D=R\{−2,2}
========
Miejsce zerowe:
2+0,4x=0 i x∊D⇔
0,4x=−2 /*10
4x=−20 /:4
x=−5
=====
10 cze 16:05
Mila:
Przepraszam, zmieniłam mianownik, to nawet dobrze, wzoruj się na tym przykładzie i rozwiąż
samodzielnie Twój przykład.
Napisz wynik.
10 cze 16:08
Troll: x2−25≠0
x≠5 x≠−5
D=R\{−5.5}
tak?
10 cze 16:10
J: Tak.
10 cze 16:14
Troll: Mam takie zadanie.
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x−1)−2 oraz podaj
jej zw i mz.
tylko nie umiem rysunki narysowac...
10 cze 16:16
Troll:

na x i na y=1 na linia w lewo strone konczy sie na x=−3 a ta w prawo konczy sie na x=6
10 cze 16:20
Troll: to jak, pomoze ktos?
10 cze 16:25
Mila:
Trol, a miejsce zerowe do (b)?
10 cze 16:29
Mila:
Jakie współrzędne ma punkt najwyższy z lewej a jakie z prawej ( punkty zaznaczone kropką?),
jakie wsp ma punkt najniższy ( minimum)?
10 cze 16:37
10 cze 16:42
Mila:
do 16:20
Przesuwasz wykres f(x) o jedną jednostkę w prawo i dwie jednostki w dół.
Odczytujesz gdzie jest przecięta oś OX, (x=0, a drugi punkt odczytaj)
ZW − od najniższego punktu do najwyższego, bardzo niedokładny jest rysunek.
10 cze 16:53
Mila:

Naszkicuj wykres funkcji f:<−4;3) −> R spelniajacej warunki: f rosnie w <−4;−1> maleje w <−1;3)
a jej miejscami zerowymi sa liczby −3 i 0
10 cze 17:00
Troll: okej dzieki za to zadanie...
10 cze 17:06
Troll: a takie zadanie
Kazde 1000g wody z Morza Baltyckiego zawiera srednio 8 g soli.
a) podaj wzor funkcji, ktora masie wody z Bałtyku przyporzsadkowuje mase zawartej w niej soli
b)Ile gramow soli zawiera sie w 8 kg tej wody
10 cze 17:17
Mila:
Woda morska sól
1000 8
8000 s
1000*s=8*8000
s=64g
x− masa wody morskiej
10 cze 17:31