matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdź miejsce zerowe
piiiiip:
Wyznacz współczynnik b tak aby funkcja y=x
2
+bx+5 miała jedno miejsce zerowe Sprawdź czy dobrze rozwiązałem
Δ=b
2
−4*1*5 0=b
2
−20 b= 2
√
5
v b=−2
√
5
10 cze 14:59
WW:
Dobrze
10 cze 15:05