rownania
robertson: rozwiaz rownania
3x−4y=1
6x+3y=13 WSPOLCZYNNIKOW
2x−3y=1
y=2x−3 PODSTAWIANIA
bardzobym prosil o rozwiazanie tych o to dwoch rownan, bo nie moge sobie poradzic..
10 cze 14:37
J:
1) pomnóż pierwsze równanie przez − 2 , a potem dodaj równania stronami ( x zniknie)
2) do pierwszego równania za y podstaw: 2x − 3
10 cze 14:40
robertson: a nie moglbys tego rozwiazac? ucze sie na inny przedmiot.. prosze Cie
10 cze 14:43
J:
−6x + 8y = −2
6x + 3y = 13 , dodajemy stronami:
6x − 6x + 8y + 3y = 13 +(−2) ⇔ 11y = 11 ⇔ y = 1, teraz liczymy x:
| | 10 | | 5 | |
6x + 3*1 = 13 ⇔ 6x = 13 − 3 ⇔ 6x = 10 ⇔ x = |
| ⇔ x = |
| |
| | 6 | | 3 | |
10 cze 14:50
J:
| | −8 | |
2) 2x − 3(2x − 3) = 1 ⇔ 2x − 6x + 9 = 1 ⇔ − 4x = 1 − 9 ⇔ − 4x = − 8 ⇔ x = |
| = 2 |
| | −4 | |
y = ..... policz już sam.
10 cze 14:52
robertson: a mozesz to normalnie napisac, jedno pod drugim? bo nie moge sie polapac... i jakbys mogl to
jeszcze 2 zrob
10 cze 14:52
J: Drugie też Ci zrobiłem ... post 14:52
10 cze 14:57
robertson: a no tak... a moglbys to normalnie, po ludzku napisac? jedno pod drugim, bo nie moge sie
polapac
10 cze 14:58
robertson: hmm
10 cze 15:08
robertson: niech sie ktos zlituje...
10 cze 15:15
J: Czego Ty nie rozumiesz ?
10 cze 15:15
PW: Zamiast znaczka "⇔" zastosuj zmianę wiersza, i już będzie "po ludzku".
Trzeba Ci wiedzieć, że sposób zapisu J jest właśnie sposobem prawidłowym, oznaczającym że
kolejne równania są równoważne. Bez tych "⇔" przyjęło się rozumieć, że następne równanie
tylko wynika z poprzedniego, a to spora różnica.
10 cze 15:17
robertson: Chce, aby ktos mi to napisal po prostu jedno pod drugim... pokolei.... tak jak sie rownania
normalnie rozwiazuje
10 cze 15:17
WW: 2x−3y=1
y=2x−3
2x−3*(2x−3)=1
2x−6x+9=1
−4x=−8
x=2
y=2*2−3
y=1
Masz.....
10 cze 15:18
zawodus: Czy to problem, żeby to co masz podane zapisać w formie wg ciebie "normalnej"?
Dostałeś gotowe rozwiązanie i nawet go przepisać nie potrafisz.
10 cze 15:20
WW: Bo pewnie nie ma klamerek
10 cze 15:20
robertson: 3x−4y=1 / *(−2)
6x+3y=13
−6x + 8y = −2
6x + 3y = 13
6x − 6x + 8y + 3y = 13 +(−2)
11y = 11
y = 1, teraz liczymy x:
6x + 3*1 = 13
6x = 13 − 3
6x = 10
cos nie teges.. bo nawet nie wiem skad polowa zadania sie bierze
10 cze 15:21