| √x2+a2 | ||
∫ | dx a−stała | |
| x3 |
| √x2+a2 | x√x2+a2 | ||
= | |||
| x3 | (x2)2 |
| √t | ||
12∫ | = nie wiem jak to dalej rozwiązać , całka wymierna | |
| (t−a)2 |
| √t | ||
12∫ | ||
| (t−a2)2 |
tylko za t trzeba przyjąć √x2+a2
| 1 | t | ||
∫ | dt= z=t2−a2 dz=2tdt | ||
| 2 | (t2−a2)2 |
| 1 | ||
dt=2xdx kurde tylko że dt wyjdzie wtedy | jednak nie wyjdzie ![]() | |
| 2√x2+a2 |
pomysł dobry:
| 2x dx | 2x dx | |||
t = √x2+a2 −> dt = | = | |||
| √x2+a2 | t |
| √x2+a2 | 2x√x2+a2 | t * t dt | ||||
∫ | dx = ∫ | dx = //*// = ∫ | ||||
| x3 | 2x4 | 2(t2−a2)2 |
| √z+a2 | 1 | √z+a2 | ||||
12∫ | = | ∫ | ||||
| 2z2 | 4 | z2 |
| Cx | ||
z= | ||
| √x2+a2 |
| √x2+a2 | ||
gdzie C'x= | ||
| x3 |
| √x2+a2 | ||
Cx=∫ | no i muszę wyliczyć do końca żeby wstawić | |
| x3 |
| √x2 + a2 | x(x2+a2)dx | |||
∫ | dx = ∫ | |||
| x3 | x4√x2 + a2 |
| xdx | ||
dt = | ||
| √x2 + a2 |
| t2dt | t2dt | |||
∫ | = ∫ | |||
| (t2 − a2)2 | (t−a)2(t+a)2 |
| t2 | A | B | C | D | |||||
= | + | + | + | ||||||
| (t−a)2(t+a)2 | t−a | (t−a)2 | t+a | (t+a)2 |
| ⎧ | A+C = 0 | |
| ⎜ | Aa + B − Ca + D = 1 | |
| ⎨ | Aa2 + 2Ba − 2Ca − 2Da = 0 | |
| ⎩ | − Aa3 + Ba2 + Ca3 + Da2 = 0 |
| 1 | 17a | 1 | 3a + 4 | |||||
A = | ; B = | ; C = − | ; D = | |||||
| 3a + 1 | 12a + 4 | 3a + 1 | 12a + 4 |