extrema lokalne
mateusz: Siema.
Potrzebuję pomocy:
| | 10(x−1)−10x | |
i mam f'(x)=8+ |
| i co dalej |
| | (x−1)2 | |
dobrze to mam?
10 cze 10:40
J: Żle policzona pochodna.
10 cze 10:45
mateusz: to mogę prosić o jej policzenie w takim razie?
10 cze 10:46
J: Sorry ... dobrze policzona. Teraz policz , kiedy y' = 0
10 cze 10:50
mateusz: ok, wyszło mi 4x2−8x−1=0
delta=8
x1=0
x2=8
10 cze 10:56
J: A skąd Δ = 8 ?
10 cze 11:05
daras: w liczniku masz trójmian: 8x2 −16x −2
teraz licz dalej
10 cze 11:42
daras: wróć

jak przyrównasz go do zera, to wyjdzie 4x
2−8x−1=0

ale Δ ≠ 8
10 cze 11:43
ICSP: ,x ≠ 1
| | −10 | |
8 + |
| = 0 // * (x−1)2 |
| | (x−1)2 | |
8(x−1)
2 = 10
Proste i szybkie rozwiązanie. Nawet nie trzeba się było w Δ bawić
10 cze 11:45
J: No czyli ... 4x
2 − 8x − 1 = 0 ....
10 cze 11:47
mateusz: delta źle, mój błąd.
A wiec delta to jest 80, pier z 80 to 4√5
10 cze 12:16
J: Tak. Teraz miejsca zerowe ( ICSP już podał, ale oblicz sam)
10 cze 12:46
mateusz: mi wyszły Mz: 4−2√5 oraz 4+2√5
10 cze 12:51
ICSP: a = 4 a nie 1
10 cze 12:54
J: Policz jeszcze raz.
10 cze 12:55
mateusz: no racja, racja... coś mi to nie idzie,
ok, mamy te pierwiastki 1−U{{√5{2}
10 cze 12:59
10 cze 13:01
ICSP: Czyli to samo co u mnie
10 cze 13:01
mateusz: i co dalej się robi?
10 cze 13:05
J:
Warunkiem koniecznym istnienia ekstremum jest zerowanie się pierwszej pochodnej.
Warunkiem wystarczającym jest:
1) pochodna zmienia znak w tym punkcie
albo
2) druga pochodna w tym punkcie jest różna od zera
a więc, albo rysujesz wykres f'(x) , albo liczysz drugą pochodną.
10 cze 13:05
mateusz: mógłbyś mi wyliczyć pochodną f"(x) ?
10 cze 13:07
J:
| | 20(x − 1) | |
Przecież jest banalna : f"(x) = |
| ... spróbuj sam policzyć |
| | (x−1)4 | |
10 cze 13:31
mateusz: właśnie nie rozumiem tego, skąd jest ta druga pochodna, coś mi się tu pomieszało
10 cze 13:38
J:
| | 0 − (−10)*2(x − 1) | | 20(x − 1) | |
f"(x) = 0 + |
| = |
| |
| | [(x −1)2]2 | | (x − 1)4 | |
10 cze 13:42
mateusz: ok, już to widzę, dzięki

co teraz, przyrównać do zera drugą pochodną
10 cze 13:48
J: A może nie wiesz,że druga pochodna to pochodna pierwszej pochodnej ?..... f"(x) = f'[f'(x)]
10 cze 13:49
J:
Nie.... obliczasz wartość drugiej pochodnej w miejscach zerowania się pierwszwj pochodnej i
...
jeśli f"(x) > 0 ... funkcja posiada minimum lokalne
jeśli f"(x) < 0 ... funkcja posiada maximum lokalne
10 cze 13:52
ICSP: f''(x) = [8 − U{10}{(x−1)
2]' = −10 * [(x−1)
−2]' = −10 * (−2) * (x−1)
−2 − 1 * (x−1)' =
10 cze 13:53
J: Też może być ...

, ale to jest to samo.
10 cze 13:59
daras: ICSP też nie lubię Δ ale przy
√ najczęściej zapominam o ''−" pewnie z powodu fizycznego
punktu widzenia
10 cze 19:26