całka nieoznaczona
OlekA: całka nieoznaczona
Prosze o pomoc.
Mam rozwiązana ta calkę ale nie wiem skąd parę rzeczy sie wzięło.
x= (t−1)
2
dx=2(t−1)dt
| | 2(t−1)2 | |
=∫ |
| dt = ∫ (2t −4 + 2t) dt= i skad te 2t   i do dalej z tym  |
| | t | |
Z góry bardzo dziekuje
10 cze 10:33
wredulus_pospolitus:
2(t−1)2 = 2t2 − 4t −2 <−−− podziel teraz to przez 't'
jak to co ... masz sumę/różnicę trzech całek elementarnych −−− liczysz
10 cze 10:38
J:
| 2(t−1)2 | | 2(t2 − 2t +1) | | 2t2 − 4t − 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| = 2t − 4 + |
| |
| t | | t | | t | | t | |
10 cze 10:39
J:
... = t2 − 4t + 2*lnI t I + C
10 cze 10:43
10 cze 11:01
daras: wystarczy tylko napisać: "liczysz" i
J wszystko wyliczy za Ciebie
10 cze 11:14