matematykaszkolna.pl
predkosc droga czas jam: Na 42−kilometrowym torze gokartowym ścigają się dwaj zawodnicy – Adam i Wojtek. Adam osiąga prędkość o 0,4 km/h większą od Wojtka, ale ma problemy z kołami i musi zjechać do boksu, aby je naprawić. Ten zjazd sprawia, że traci pół godziny i przyjeżdża do mety 15 minut po Wojtku. Wyznacz prędkość i czas przejazdu każdego zawodnika. Odpowiedzi w ks. :Adam: t=45min V= 55,6 wojtek: t=45min V=56km/h Dwa układy równań i z żadnego mi nie wychodzą podane wyniki. Taki sprawdzony: V+0,4=42t−0,25 V=42t W ogóle czas przejazdy może być dla nich jednakowy
10 cze 10:25
daras: Pół godziny mu koła zmienialito sie robi w 30s Założenie: nie ma pole posicion=startują jednocześnie a potem juz prosto:
 42 
s = Vw t z tego masz czas jazdy Wojtka => t =

vw 
prędkość większa Va = Vw +0,4 a droga ta sama s = Va(t−0,25) , do tego trzeba uwzględnić fakt, że gdyby nie zmieniali mu kół,
 1 
toby przyjechał od Wojtusia o 15min wcześniej czyli

h
 4 
teraz rozwiąż sobie ten układ r−ń
10 cze 11:29
daras: Prawidłowe odpowiedzi są inne, toć to tylko gokarty a nie formuła 2emotka
 km 
Wojtek− prędkość: 8

, czas przejazdu: 5,25 h
 h 
 km 
Andrzej − prędkość: 8,4

, czas przejazdu: 5 h
 h 
10 cze 11:36
wredulus_pospolitus: niby wszystko dobrze wyliczone ... ale kuźwa −−− 8km/h na rowerze
10 cze 12:06
xx: Mozna i 30 jechac emotka srednia predkosc rowerzysty to ok 5 km/h a jak jedzie bardzo szybko to dochodzi do 30 a moze i wiecej
10 cze 14:08
wredulus: No bez jaj. Moze, ale to mocne moze, srednia 5km/h jest przy czysto rekreacyjnym. Tutaj natomiast jest tor kolarski. Dodatkowo − czlowiek chodzi (szybkim krokiem) z predkoscia 6km/h.
10 cze 15:48
zawodus: Gdzie takie książki robią? Durniejszej treści chyba nie widziałem emotka
10 cze 16:49
daras: ksiazki moze"zrobić" każdy , pytanie KTO JE DOPUSZCZA do użytku i za ile? emotka
10 cze 19:22
daras: mam nadzieję, że jam zadowolony emotka
10 cze 19:23