predkosc droga czas
jam: Na 42−kilometrowym torze gokartowym ścigają się dwaj zawodnicy – Adam i Wojtek. Adam osiąga
prędkość o 0,4 km/h większą od Wojtka, ale ma problemy z kołami i musi zjechać do boksu, aby
je naprawić. Ten zjazd sprawia, że traci pół godziny i przyjeżdża do mety 15 minut po Wojtku.
Wyznacz prędkość i czas przejazdu każdego zawodnika.
Odpowiedzi w ks. :Adam: t=45min V= 55,6 wojtek: t=45min V=56km/h
Dwa układy równań i z żadnego mi nie wychodzą podane wyniki.
Taki sprawdzony:
V+0,4=
42t−0,25
V=
42t
W ogóle czas przejazdy może być dla nich jednakowy
10 cze 10:25
daras: Pół godziny mu koła zmieniali



to sie robi w 30s
Założenie: nie ma pole posicion=startują jednocześnie
a potem juz prosto:
| | 42 | |
s = Vw t z tego masz czas jazdy Wojtka => t = |
| |
| | vw | |
prędkość większa V
a = V
w +0,4
a droga ta sama s = V
a(t−0,25) , do tego trzeba uwzględnić fakt, że gdyby nie zmieniali mu
kół,
| | 1 | |
toby przyjechał od Wojtusia o 15min wcześniej czyli |
| h |
| | 4 | |
teraz rozwiąż sobie ten układ r−ń
10 cze 11:29
daras: Prawidłowe odpowiedzi są inne, toć to tylko gokarty a nie formuła 2
| | km | |
Wojtek− prędkość: 8 |
| , czas przejazdu: 5,25 h |
| | h | |
| | km | |
Andrzej − prędkość: 8,4 |
| , czas przejazdu: 5 h |
| | h | |
10 cze 11:36
wredulus_pospolitus:
niby wszystko dobrze wyliczone ... ale kuźwa −−− 8km/h na rowerze
10 cze 12:06
xx: Mozna i 30 jechac

srednia predkosc rowerzysty to ok 5 km/h a jak jedzie bardzo szybko to
dochodzi do 30 a moze i wiecej
10 cze 14:08
wredulus: No bez jaj. Moze, ale to mocne moze, srednia 5km/h jest przy czysto rekreacyjnym. Tutaj
natomiast jest tor kolarski.
Dodatkowo − czlowiek chodzi (szybkim krokiem) z predkoscia 6km/h.
10 cze 15:48
zawodus: Gdzie takie książki robią?

Durniejszej treści chyba nie widziałem
10 cze 16:49
daras: ksiazki moze"zrobić" każdy , pytanie KTO JE DOPUSZCZA do użytku

i za ile?
10 cze 19:22
daras: mam nadzieję, że
jam zadowolony
10 cze 19:23