Objętości brył obrotowych.
Zuzia: Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 30 pi cm kwadratowych, a promień podstawy jest
pięć razy krótszy od wysokości walca. Oblicz objętość walca.
7 lis 10:09
Zuzia: Jak to zrobić wie ktoś? : (
7 lis 10:31
Zuzia: 

?
7 lis 11:01
Zuzia: wie ktoś jak to zrobić?
7 lis 11:29
Zuzia: ?
7 lis 11:36
7 lis 11:58
Nikka: zacznij od rysunku
7 lis 11:59
Zuzia: nie mam pojęcia jak to zrobić
7 lis 12:28
Nikka:

Pc= 2πr
2 + 2πrH
r =
H5 to H = 5r
podstaw do powyższego wzoru na Pc oblicz z niego r
7 lis 12:44
7 lis 12:44
Zuzia: Jak mam podstawić do tego wzoru?
7 lis 12:46
Zuzia: jak dalej zrobić to zadanie
7 lis 12:51
Nikka: podstaw pod H 5r , Pc=30π cm2
otrzymasz nierówność z jedną niewiadomą r
7 lis 12:55
Zuzia: ?
7 lis 12:55
Zuzia: ?
7 lis 12:56
Zuzia: chyba źle coś podstawiłam
wyszło mi
30= 2 * H2/25 + 2 * pi/r * pi/H
7 lis 13:11
aggeta: Pc=Pb+2Pp
Pb=2πrh = 2π * r *5r
Pb=10πr2
Pp=πr2
Pc=10πr2 + πr2
30π=11πr2
30=11r2 /:11
2,72=r2
r≈1,65
7 lis 13:21
aggeta: Zapomniałam o drugiej podstawie

Pc=10πr2 + 2πr2
30π=12πr2 /:12
2,5=r2
r≈1,58
7 lis 13:22
Zuzia: a jak obliczyć objętość bo jak podstawiam to mi zły wynik wychodzi...

a ma wyjść 25pi√10 /4 cm sześciennych
taka jest odpowiedź w książce
7 lis 14:23
Zuzia: ?
7 lis 14:24
Zuzia: ?
7 lis 14:27
Zuzia: ... wie ktoś jak to obliczyć....?
7 lis 14:30
Zuzia: ... wie ktoś jak to obliczyć....?
7 lis 14:30
godzio187: pomoge
7 lis 14:31
Nikka: 12πr2=30π cm2 /:12π
r2= 3012 cm2
r2=52 cm2
r=√52 cm
r=√102 cm
I teraz podstaw do wzoru na objętość , H=5*√102
7 lis 14:32
godzio187: Objętości brył obrotowych.
Zuzia: Pole powierzchni całkowitej walca jest równe 30 pi cm kwadratowych, a promień podstawy
jest
pięć razy krótszy od wysokości walca. Oblicz objętość walca.
r2=2,5
r≈1,58
V=πr2H
V=3,14 * 2,5 * 5 * 1,58
V=62,015cm3
7 lis 14:36
Zuzia: skąd wiesz że H=5* √10/2
7 lis 14:36
Zuzia: Godzio chyba źle ci coś wyszło w książce pisze
że ma wyjść
V 25pi√10 /4
7 lis 14:38
Nikka: z wcześniejszych obliczeń (treści zadania) H=5r
7 lis 14:42
Zuzia: 12πr2=30π cm2 /:12π
a skąd ci wyszło tutaj 12?
7 lis 14:45
Nikka: wróć do ostatniego postu i poprzednich aggety − wszystko Ci rozpisała, tyle, że podała wynik w
przybliżeniu , ja zostawiłam pierwiastek
7 lis 14:47
Zuzia: Bardzo dziękuje za pomoc z zadaniem ! Już wszystko rozumiem ! ^
7 lis 14:55
Nikka: no to się ciesze, że w końcu się udało
7 lis 14:59