potrzebuje pomocy trochę już jest wyliczone ale nie bardzo wiem co dalej
o: ∫ xx2−4 dx nie za bardzo widać jak wpisuje więc chodzi mi o ∫x/x2 − 4
mam już tyle
x/x2−4 = A/(x−2) +B/(x+2)
x= A(x+2)+B(x−2)
x=Ax+2A+Bx−2B
2A−2B=0
A+B=1
10 cze 07:08
daras: | | 1 | |
no to A + B = |
| i dalej już prosto |
| | 2 | |
10 cze 07:49
J:
Po co kombinujesz ....
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| lnIx2−4I + C |
| | x2−4 | | 2 | | x2−4 | | 2 | |
10 cze 08:21
OlekA: J
a Czemu tak? skąd te 12?
10 cze 08:40
J:
| | f'(x) | |
Korzystasz ze wzoru: ∫ |
| = ln If(x)I + C |
| | f(x) | |
10 cze 08:45