.
asdf: transformata Fouriera.
Cześć, mam macierz dwu elementową:
M = [ x
0 x
1 ]
teraz "przetransformuję ją na Fouriera", według wzoru:
F[n] = ∑
k=0N−1 f(k)*e
−j2πN * n * k
N − długość macierzy = 2
n = 0...N−1
F[0] = f(0)*e
−j2π2 * 0 * 0 + f(1)*e
−j2π2 * 0 * 1 = f(0) + f(1)
F[1] = f(0)*e
−j2π2 * 1 * 0 + f(1)*e
−j2π2 * 1 * 1 = f(0) + f(1) * e
−πj =
f(0) + f(1)(cos(−π) + jsin(−π)) = f(0) + f(1)(−1+0) = f(0) − f(1)
według wyprowadzonych wyzej moich wzorow jak zrobić odwrotną transformate Fouriera?
10 cze 01:36
asdf:
na internecie gdzies znalazlem (juz mi sie zgubil link

):
Inverse Discrete Fourier Transform:
The inverse transform of
F[n] = ∑
k=0N−1f[k]*e
−j2πN*nk
is
| | 1 | |
f[k] = |
| ∑n=0N−1F[n]*e+j2πNnk |
| | N | |
to z tego wynika:
dla transformaty Fouriera o postaci:
F[u
0 u
1]:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f[0] = |
| F[0]*ejπ*0*0 + |
| F[1]*ejπ*0*0 = |
| (F[0] + F[1]) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f[1] = |
| F[0]*ejπ*0*1 + |
| F[1]*ejπ*1*1 = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (F[0] + F[1](cos(π) + jsin(π))) = |
| (F[0] + F[1](−1+0)) = |
| (F[0] − F[1]) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze wyprowadzone?
10 cze 01:53
asdf: ?
10 cze 17:33
asdf: :(
10 cze 22:48
bezendu:
10 cze 22:49
asdf: .
10 cze 23:16
asdf: :(
11 cze 01:18
MQ: No dobrze, dobrze. wystarczy sprawdzić, czy dostajesz z powrotem to samo −− a dostajesz.
11 cze 09:40
asdf: dzieki!
11 cze 11:34
Hajtowy: Pięknie
11 cze 12:22
asdf: Hajtowy − co pieknie?
11 cze 17:05
5-latek: Pięknie k......a pięknie powiedzial tatuś gdy się dowiedzial że córka jest w ciąży
11 cze 17:10