procesy stochastyczne
styropian: Proces jest określony jako rodzina realizacji X=xk(t) = kt) , k=0,1,2...
P(X = kt) = eλ *λk/k! dla k>0
Znaleźć wartość przecietną, kowariancję, wariancję procesu X.
Bardzo bardzo prosze o pomoc!
9 cze 23:47
Godzio:
Dobrze przepisane?
10 cze 01:35
styropian: Drobne literówki(brakowało minusa przy λ), ale tak brzmi zadanie
Proces X jest określony jako rodzina realizacji X=(xk(t) = kt) , k=0,1,2...
P(X = kt) = e−λ * λk / k! dla k≥0
Znaleźć wartość przecietną, kowariancję, wariancję procesu X.
10 cze 12:57
styropian: podbijam! bardzo mi potrzebne chociaż jakieś wskazówki.
10 cze 21:58
Godzio:
Taki pomysł:
| | λk | |
EXt = ∑k=0∞ kt * e−λ |
| = |
| | k! | |
| | λk−1 | | λk | |
= te−λ∑k=1∞ |
| = tλe−λ∑k=0∞ |
| = |
| | (k − 1)! | | k! | |
= tλe
−λ * e
λ = tλ
| | λk | |
EXt2 = ∑k=0∞k2t2 * e−λ |
| = |
| | k! | |
| | λk−1 * k | |
= t2λe−λ∑k=1∞ |
| = |
| | (k − 1)! | |
| | λk−1 * (k − 1) | | λk−1 | |
t2λe−λ(∑k=1∞ |
| + ∑k=1∞ |
| ) = |
| | (k − 1)! | | (k − 1)! | |
| | λk−2 | |
= t2λe−λ(λ∑k=2∞ |
| + eλ) = |
| | (k − 2)! | |
= t
2λe
−λ(λe
λ + e
λ) = t
2λ(λ + 1)
VarX
t = EX
t2 − (EX
t)
2 = t
2λ
2 + t
2λ − t
2λ
2 = t
2λ
10 cze 22:55