pomocy
aaaaaa:

Oblicz długości podstaw trapezu prostokątnego (a >b) wiedząc, że długości przekątnych to e = 10
i f = 6
√2
9 cze 23:04
Hugo: z pitagorasa

?
9 cze 23:05
zawodus: A mnie się wydaje, że za mało danych
9 cze 23:08
Hugo: zawodus, to nie twój poziom
9 cze 23:10
Eta:
Nie da się
9 cze 23:10
zawodus: Rzeczywiście nie mój poziom

nawet ja nie potrafię rozwiązać zadań, które mają niekompletną
treść
9 cze 23:12
aaaaaa: ja wyliczyłam tylko że a
2 − b
2 = 28, ale nie wiem co moge dalej z tym zrobić
9 cze 23:13
Hugo: Eto wiary ! Razem − kiedy już zbudujemy nasz wspólny kościół
Ehu
Tsia
A ten dzień
przejdzie do historii !
9 cze 23:13
sushi_ gg6397228:
(a+b)(a−b)= 1*28
(a+b)(a−b)= 2*14
(a+b)(a−b)= 4*7
podstawiaj i kombinuj, która para pasuje
9 cze 23:15
Hugo: Uważam że zadanie da sie rozwiązać bo jest wstawka prostokątny i nie da sie go byle jak
rozwiazac
9 cze 23:16
Hugo: sushi widzę od nie dawna pacyfikuje nieuków
9 cze 23:17
Zeus:
od niedawna, a nie od nie dawna
9 cze 23:19
aaaaaa: a gdyby oznaczyć a jako b+ x, wtedy x = a − b, i to jakoś wykorzystać
9 cze 23:54
aaaaaa: .
10 cze 00:35
Toskan:
Rysunek przedstawia dwa trapezy:
http://avatars.zapodaj.net/images/58b82f2bbac4.png
Pierwszy z nich o współrzędnych
A(−5, 0); B(3, 0); C(1, 6); D(−5, 6)
oraz długości boków a=8, b=6
wysokości h=6
Drugi z nich
A(−5, −1−
√37); B(−5+3
√7, −1−
√37), C(−5+
√35, −1), D(−5, −1)
oraz długości boków a=3
√7; b=
√35
wysokości h=
√37
Oba są prostokątne i z Pitagorasa łatwo wyznaczyć długości przekątnych. Teraz zadanie.
Przez h oznaczmy wysokość. Z Pitagorasa mamy:
h
2 = 72 − b
2 = 100 − a
2
b
2 = a
2 − 28
Wobec założeń a>0; b>0; a>b
b =
√a2 − 28, gdy a
2 − 28>0, czyli a>2
√7
10 cze 04:54