ciągi
tomek12: Podaj wartości x,y, dla których sekwencja 2,x,y stanowi fragment (jednocześnie) postępów
arytmetycznego i geometrycznego.
Proszę o potwierdzenie, czy dobrze rozwiązałem

a1=2
a2=x
a3=y
arytmetyczny
r=2−x
an=a1+(n−1)r
a3=2+2r
y=2+2(2−x)
y=6−2x
geometryczny
q=2/x
an+1=an*q
a3=x*q
| | 2 | |
y=x*q ⇒ y=x* |
| =2 ⇒ y=2 |
| | x | |
2=6−2x
x=2
9 cze 23:02
J: Dobrze ... to jest ciąg stały: an = 2
10 cze 09:01
zawodus: łatwo można dowieść, że jeśli ciąg jest jednocześnie geometryczny i arytmetyczny, to musi być
ciągiem stałym
10 cze 09:35
J: A no właśnie ...., ale nie każdy o tym wie ..
10 cze 09:43