BArdzo proszę o pomoc
Pitt: oblicz granicę ciągów:
a) b
n=
√2n2+4n−
√2n2−4
| | 4n3−7n2+4n | |
b)an= |
| |
| | (2n+7)(2n2−280) | |
7 lis 09:44
Nikka: b) lim liczymy przy n→∞
z licznika wyłącz n3 n3(4 − 7n + 4n2)
z mianownika z pierwszego nawiasu n i z drugiego n2
n(2+7n) n2 (2−280n2)
lim 1n = 0 , podobnie z 1n2
n→∞
lim an=1 (n3 się uprości i zostanie 44)
n→∞
7 lis 10:00
Pitt: a ten a i c przykład mogłabyś pomóc
7 lis 10:14
Nikka: b był chyba najłatwiejszy
co do a nie jestem pewna, masz przypadkiem odpowiedzi?
7 lis 10:29
Pitt: właśnie niestety nie mam ja sobie jakoś to robiłem i mi wyszło
√2, a podasz mi swoje
rozwiązanie

7 lis 10:36
Nikka: mnie wyszło tyle samo

pomnożyłam i podzieliłam przez to samo wyrażenie, ale z plusem między pierwiastkami i wyszło po
wszystkich przekształceniach
√2
7 lis 10:37
Pitt: no tak dokładnie tak robiłem to dziękuje Ci bardzo za pomoc, a co do c to wiesz jak zrobić

7 lis 10:38
Nikka: pomyślę
7 lis 10:39
Pitt: | | 2x−3 | |
oki . a mogłabyś mi pomóc wyznaczyć zbiór wartości funkcji: y=√3x2−7 i y= |
| |
| | 2x+6 | |
bo jakoś mi nie wychodzi

7 lis 10:41
Pitt: 
7 lis 11:40
supermatma.pl: Odnośnie punktu c)
Od razu wiać, że granicą jest liczba 0, gdyż licznik jest ograniczony, a mianownik rośnie
niograniczenie. Zanim zastosujemy twierdzenie o trzech ciągach, szacujemy obustronnie
korzystając z nierówności cos(7n+6)≤1 oraz cos(7n+6)≥−1. Mamy
− 1/n
4≤[cos(7n+6)]/n
4≤1/n
4.
ciągi a
n=− 1/n
4 i a
n=1/n
4 są zbieżne do 0, zatem na mocy twierdzenia o trzech ciągach
ciąg c
n = [cos(7n+6)]/n
4 jest zbieżny do 0.
Więcej przykładów tutaj
http://www.freemaths.us/
7 lis 12:23