Funckja trygonometryczna
Hajdawer: Witam! Mam takie zadanko na jutro i pisze sprawdzianik
√2cos 54pi +√3ctg(− 253pi)
9 cze 22:18
9 cze 22:27
daras: 0
9 cze 22:42
Tomasz: i co w związku z tym?
9 cze 22:43
zawodus: A co ma być?
9 cze 22:44
daras: trza iść spać
9 cze 22:45
Hajdawer: nie ogarniam wzorów redukcyjnych :C
9 cze 22:47
zawodus: Trzeba się tego nauczyć. Ale oczywiście nie 32 wzorów
9 cze 22:51
Eta:
| 5 | | π | | π | | π | | √2 | |
| π= (π+ |
| ) to cos (π+ |
| )= − cos |
| = − |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 25 | | π | |
ctg(−α)= −ctgα , i |
| π= (8π+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 25 | | π | | π | | √3 | |
ctg(− |
| π)= − ctg(8π+ |
| )= − ctg |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
to wartość tego wyrażenia ......... = ........ dokończ
9 cze 22:52
Eta:
wynik − 2 (daras ?
9 cze 22:54
zawodus: Pewnie chodziło mu o inny wynik
9 cze 22:58
damian: wynik jest −2 tylko co dokończyć? xD
9 cze 23:07
Eta:
Jak to co?
| | √2 | | √3 | |
√2*(− |
| ) +√3*(− |
| )=.......tego dokończyć też nie umiesz?(bo nie wierzę  |
| | 2 | | 3 | |
9 cze 23:10
hajdawer: aa bo to sie podstawia potem, teraz rozumiem, dzieki
9 cze 23:15
Eta:
aa no, aa no
9 cze 23:16
daras: o ten sam, tylko kosinusa zakwalifikowałem do dodatnich wartości

czyż 0 nie wygląda na bardziej eleganckie rozwiązanie
η ?
10 cze 08:09