Trygonometria
Damian: Udowodnij tożsamość trygonometryczną
sin2x − cos2x = tg2 x−1/tg2 x+1
9 cze 22:02
ICSP: | | sin2x − cos2x | |
L = |
| = |
| | sin2x + cos2x | |
Wystarczy podzielić licznik i mianownik przez cos
2x
9 cze 22:23
Tomasz: skąd w L= sin2 x+ cos2x?
9 cze 22:40
sushi_ gg6397228:
sin2 x+ cos2 x−−−> ile to się równa ?
9 cze 22:45
pawel: no 1 ale tam 1 nie ma
9 cze 22:46
sushi_ gg6397228:
| | 10000000000000000000000000 | |
10000000000000000000000000= |
| i już jest |
| | 1 | |
9 cze 22:49
damian: aha
czyli to co napisal icsp to juz rozwiazanie zadania?
9 cze 22:51
sushi_ gg6397228:
trzeba jeszcze dopisać COPY WRITE BY ... i uzyskać zgodę autora na rozpowszechnianie tego
9 cze 22:53
damian: ;;
9 cze 22:56
ICSP: To jest rozwiązanie zadanie ale i również szkic rozwiązania.
Wypada rozpisać przejście z pierwszej do drugiej linijki.
9 cze 22:58
Mila:
Damian, możesz zacząć od prawej
cos
x uproszczone, sin
2x+cos
2x=1
9 cze 23:02
Hugo: Mila
9 cze 23:03
Mila:
cos
2x miało być,
Hugo
9 cze 23:04
damian: dzięki, o to mi chodziło
9 cze 23:11