Równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
Kamil: scałkować podane równanie różniczkowe o zmiennych rozdzielonych:
e) y'= 1+y+t+ty
Nie mogę tu dojść do tego, aby mieć po jednej stronie igreki, a po drugiej t, jest ktoś w
stanie pomóc?
9 cze 22:00
sushi_ gg6397228:
pogrupuj "y" coś przed nawias
9 cze 22:02
Kamil: wychodzi mi po przemnożeniu przez dt i uporządkowaniu stronami:
1dy+ydt=1dt+tdt+tydt i właśnie co zrobić z tym tydt, bo cały czas po próbach gubię się. Czy
mogę poprostu przyjąć w tej całce ∫tydt, że y to stała i wyciągnąc ją przed całkę?
9 cze 22:03
sushi_ gg6397228:
czekam na zapis
9 cze 22:04
Kamil: 1dy = 1dt − ydt + tdt + tydt
1dy = (1−y+t+ty)dt
9 cze 22:07
sushi_ gg6397228:
y'= 1+y+t+ty− wskazowka była do tego
9 cze 22:07
Kamil: aha oki:
y' + y + ty = 1+ t
y' + y(1+t) = 1+t /:1+t
y'/(1+t) + y = 1+t/1+1
y'(1+t) + y = 1
Nie wiem pewnie rozwiązanie jest oczywiste, ale po podzieleniu kolejnym przez 1+t nic mi nie
da... Proszę o kolejną wskazówkę
9 cze 22:11
sushi_ gg6397228:
y'= 1+y+t+ty− ja swoje, a Ty swoje
Kto kazał przenosic na drugą stronę i to jeszcze z błedami
9 cze 22:13
Kamil: y' = 1 + t + t(y+1)
9 cze 22:16
sushi_ gg6397228:
teraz to chyba sobie jaja robisz
9 cze 22:17
Kamil: nie da się tego zrobić pozdrawiam
9 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
y' = 1 + t + t(y+1)= 1+t +ty+t ≠ 1+y+t+ty
9 cze 22:20
Kamil: ja już jestem ledwo przytomny po całym dniu nauki.
y' = 1 + t + y(t+1)
9 cze 22:25
sushi_ gg6397228:
y' = 1 + t + y(t+1)
y' = ( t+1) + y(t+1)
y' = 1*(t+1) + y(t+1)
teraz wyciagnij wspolny nawias po prawej stronie
9 cze 22:27
Kamil: 1dy = (t+1)dt, dzięki. Nie wiem skąd miałes do mnie cierpliwość. Pozdrawiam
9 cze 22:31
sushi_ gg6397228:
y' = 1*(t+1) + y(t+1)
y' = (1+y)*(t+1)
9 cze 22:32
Kamil: mieszaja sie literki po całym dniu nauki. jeszcze raz dziękuje
9 cze 22:33
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
9 cze 22:34
zawodus: W liceum i gimnazjum to się nie chciało uczyć przekształceń wyrażeń algebraicznych
9 cze 22:35