| 7 | ||
równa 21 oraz suma ich odwrotności jest równa | . | |
| 12 |
| 21 |
| ||||||||||||||||||
Obliczyłam już a1 = | i a1= | , porównałam powstał | |||||||||||||||||
| 1+q+q2 | 7 |
| 1 | ||
obliczyłam tez że ma dwa pierwiastki 2 i | , ale po podzieleniu odpowiednio przez q−2 i | |
| 2 |
| 1 | ||
q− | zostało mi 12q2 + 54q +12 − z delty wychodzi mi coś dziwnego, co mam zrobic dalej ![]() | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 7 | 7 | ||||||
i | + | + | = | /*aq2⇒ q2+q+1= | aq2 | |||||
| a | aq | aq2 | 21 | 12 |
| 7 | 21 | |||
to: | aq2= | ⇒ a2q2=36 ⇒ aq=6 v aq= −6 <0 −−−odrzucamy | ||
| 12 | a |
| 6 | ||
aq=6 to a= | ||
| q |
| 6 | ||
a+aq+aq2=21 ⇒ | +6+6q=21 /*q≠0 | |
| q |
| 1 | 1 | 1 | 7 | |||||
(2) | + | + | = | . | ||||
| a1 | a2 | a3 | 12 |
| a2a3 + a1a3+ a2a1 | 7 | |||
= | , | |||
| a1a2a3 | 12 |
| a2a3+a22+a2a1 | 7 | |||
= | , | |||
| a23 | 12 |
| a1+a2+a3 | 7 | |||
= | . | |||
| a22 | 12 |
| 21 | 7 | |||
= | , | |||
| a22 | 12 |