Trójkąt wpisany w okrąg
AAA: Cześć, proszę o pomoc przy tym zadaniu: W okrąg o(O,3√2) wpisano ostrokątny trójkąt
równoramienny ABC, którego długość podstawy AB jest równa 6. Oblicz o ile pole trójkąta ABC
jest większe od pola trójkąta ABO.
9 cze 21:40
Mila:

r=3
√2
2r=6
√2>6
AB leży poniżej środka okręgu , patrząc od góry, od punktu C (Δostrokątny)
Wystarczy ta wskazówka ?
9 cze 22:08
AAA: Nie wystarczy
9 cze 22:11
Mila:
Czego nie rozumiesz?
9 cze 22:12
Mihau: Aj, przepraszam nie to zadanie podałem

To zrobiłem chodziło mi o to: W okrąg o (O,r) wpisano
trójkąt równoramienny ABC, którego ramiona mają długość 6 i tworzą kąt o mierze 60. Oblicz o
ile pole trójkąta ABC jest większa od pola trójkąta ABO.
9 cze 22:15
Mila:
Rysunek może być ten sam.
Skoro kąt między ramionami ma 60
o⇔ΔABC jest Δrównobocznym o boku dł. 6.
R=2
√3
x
2+3
2=(2
√3)
2
x
2=12−9
x=
√3
dokończ.
9 cze 22:34