:((
ANIA: Zbadaj monotonicznosc funkcji: an= 1 − n an=n2+2
bardzo zależy mi na czasie, bo nie moge tego rozwiązać a musze miec na jutro
9 cze 21:26
sushi_ gg6397228:
a teoria z podrecznika przeczytana ?
9 cze 21:27
5-latek: Teoria to jedno, ale pewnie polecenie to zbadac monotonicznosc ciagu
9 cze 21:29
J: Cześć "małolat" ... tu o to chodzi..
9 cze 21:31
ANIA: tak, ciągu

Jestem totalnie zielona, bo dopeiro zaczynamy, jakos nie moge tego skumać.
Wychodzi mi 1, ale chyba jest źle.
9 cze 21:31
ANIA: an+1 − an = 1−n+1 − (1−n) = 1−n +1−1+n= 1
9 cze 21:33
sushi_ gg6397228:
a nawiasy ?
9 cze 21:37
ANIA: Pokaż jakbys ty to zrobil/a
9 cze 21:39
sushi_ gg6397228:
an+1= 1− (n+1)=....
an+1 − an= (...)− (...)=...
9 cze 21:40
5-latek: Witam Panow
9 cze 21:42
Saizou :
a
n=1−n to ciąg arytmetyczny o r=−1 wiec ciąg malejący
9 cze 21:44
ANIA: Saizou, chodzi mi o to, abys pokazal, jak to obliczyles.
9 cze 21:48
sushi_ gg6397228:
jak zapiszesz poprawnie, to też to uzyskasz
"r" widać bez liczenia− lata praktyk
9 cze 21:49
5-latek: Albo kilkadziesiat rozwiazanych przykladow
9 cze 21:50
ANIA: Teraz dobrze: an+1= 1−(n+1)=1+n−1= n

a(n+1) − an = 1 − ( n+1) − (1−n) = 1−n−1−1+n= −1
9 cze 21:51
sushi_ gg6397228:
i wyszło
do poprawki
an+1= −n
9 cze 21:53
ANIA: jak to −n?
9 cze 21:55
sushi_ gg6397228:
an+1= 1− (n+1)= 1− n− 1= −n
9 cze 21:56
ANIA: a no tak

sorki. Biore się za 2 przyklad, zostan i go sprawdzisz.
9 cze 21:57
ANIA: an+1 = (n+1)2 + 2 = n2 + 2n + 1 + 2 = N2 + 2n + 3
a(n+1)−an= (n+1)2 + 2 − (n2 + 2) = n2 + 2n + 1 + 2 − n2 − 2= 2n+1 n= − 1/2
9 cze 22:06
sushi_ gg6397228:
n=1,2,3,4,5,6,...
wiec an+1 − an = 2n+1 >0 wiec c. rosnacy
9 cze 22:09