matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość
triontx:
Tożsamość trygonometryczna
sin
4
α − sin
2
α
= 1
cos
4
α − cos
2
α
Można tak zrobić?
sin
2
α(sin
2
α − 1)
= 1
cos
2
α(cos
2
α − 1)
sin
2
α*(−cos
2
α)
= 1
cos
2
α*(−sin
2
α)
1*(−1)
=1
1*(−1)
1=1
9 cze 20:59
Mila:
Tak.
9 cze 21:11
J:
OK..
9 cze 21:11