Geometria płaska
al28: Odcinek AB ma 6 cm. Na symetralnej "k" odcinka AB, w odległości 5 cm od tego odcinka zaznaczono
punkt C. W jakiej odległości od środka odcinka AB należy poprowadzić prostą "l" równoległą do
prostej "k", aby punkty przecięcia prostej "l" z odcinkami AB i BC wyznaczyły odcinek długości
2 cm? Wykonaj odpowiedni rysunek do zadania.
Zadanie potrzebne na teraz!
9 cze 20:36
pigor: ... , zakładam, że masz rysunek i niech
x=? − szukana
odległość, to z warunków zadania i wniosku z tw. Talesa, lub
podobieństwa np.:
3−x2 = 35 ⇔ 15−5x = 2*3 ⇔ 5x= 9 ⇔
x= 95=
1,8. ...
9 cze 23:27