oblicz różnicę
misia234: Pomoże ktoś bo mi sie już wszystko pomieszało.Wyznacz różnicę wielomianów u(x)−w(x) jeżeli
u(x)=6x4+3x2−x w(x)=−x5+4x4−2x2−x+1 Podaj stopień wielomianu u(x)−w(x). Oblicz iloczyn
wspóczyników wielomianu u(x)−w(x)
9 cze 20:29
5-latek: roznica
6x4+3x2−x−(−x5+4x4−2x2+1)= licz dalej
9 cze 20:31
5-latek: Pamietaj ze (−)i (−) daje (+)
9 cze 20:32
misia234: wyznacz iloczyn wspóczyników u(x)=4x3−5x i w(x)=x4+3x3−2x2+1 Podaj stopień iloczynu
9 cze 21:01
Hajtowy:
Iloczyn (czyt. mnożenie)
9 cze 21:02
5-latek: no to pisz (4x3−5x)*(x4+3x3−2x2+1)= licz
Trzeba pomnozyc kazdy z kazdym i zastosowac tutaj wzor am*an= am+n
np 4x3*x4= 4*x3+4= 4x7 i td (zauwaz ze masz jednakowe podstawy x i wtedy wykladniki
poteg sie dodaje
A poprzednie rozwiazalas ?
9 cze 21:08
misia234: właśnie wszystko mi sie miesza bo przyszła na 10 minut lekcji każe zrobić nam mnożenie
dodawanie i odejmowanie wielomianu a jutro kartkówka
pomoże ktoś rozwiązać te okropne zadania
9 cze 21:08
5-latek: Czesc
Hajtowy
Moze to przez ta pogode tak jest
9 cze 21:09