Pomocy !
czarna: sporzadz wykres funkcji y=2x+4
narysowałam wykres wektor jest o 4 j w góre nie wiem jak odczytac asymptote miejsce zerowe i
zw.? pomocy
9 cze 19:51
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
Przeciez to widac na wykresie
Np wykres nie przecina osi Ox to nie ma miejsc zerowrych
9 cze 19:55
czarna: a jak obliczyć asymptote i nie wiem czemu nie ma miejsca zerowego jak ja to tak zrobiłam

.?
0=2
x+4
2
x+4=0
2
x=4
2
x=2
2
x=2
9 cze 19:59
sushi_ gg6397228:
bo zgubiłaś minusa w 3linijce
9 cze 20:04
czarna: i jak ja mam dalej to policzyć i jak asymptote narysowac .?:(
9 cze 20:05
Dziadek Mróz:
f(x) = 2
x + 4
lim
±∞f(x)
lim
∞2
x + 4 = 2
∞ + 4 =
∞
| | 1 | |
lim−∞2x + 4 = |
| + 4 = 4 |
| | 2∞ | |
asymptota w x = 4
9 cze 20:08
Dziadek Mróz:
tam jest limx←±∞
9 cze 20:08
czarna: a możesz mi to jaśniej napisać jak się liczy bo ja nie rozumiem tego np lim∞
9 cze 20:10
czarna: i ja ja mam na tym wykresie narysowac czy wystarczy jak napisze .?
9 cze 20:11