oblicz sumę
misia234: oblicz u(x)+w(x) jeżeli u(x)=3x5−2x+7 w(x)=−3x5+6x64−x2−x. Podaj stopniw wielomianów u(x)
w(x) u(x)+w(x)
9 cze 19:49
9 cze 19:51
misia234: u(x)+w(x)=(3x4−2x+7)+(−3x5+6x4−x2−x)=3x4−2x+7−3x5−6x4−x2−x2−x=3x4+7
9 cze 20:11
misia234: nie wiem czy dobrze to wogóle robie
9 cze 20:12
5-latek: Policz jeszce raz (bo jest zle np co sie stalo z x5?
9 cze 20:14
5-latek: + i − daje (−) i tu masz dobrze
ale + i + daje plus wiec +(+6x4)=6x4 a nie −6x4
9 cze 20:17
misia234: mam pytanie a czy dobrze zaczełam
9 cze 20:18
Eta:
u(x)+w(x)= 3x5−2x+7 −3x5+6x4−x2−x = 6x4−x2−3x+7 ( st. 4
u(x)*w(x) =(3x5 −2x+7)*(−3x5+6x4−x2−x) = −9x10 ........ (st. 10
9 cze 20:24
5-latek: Dobrze zaczelas
wiec pisz jeszce raz
9 cze 20:25