Ekstrema funckji
Radek: Ekstrema funkcji
Mam taki przykład funkcji:
Obliczyłem pochodną
I mam wyznaczyć ekstremum więc przyrównuje do 0
| 11 | |
| =0 i jak to obliczyć ? |
| (x+3)2 | |
9 cze 18:54
Janek191:

Ta pochodna jest > 0 dla x ≠ − 3 , a to oznacza, ze funkcja rośnie w całej swej dziedzinie
9 cze 18:59
Janek191:
D = R \ { − 3}
9 cze 19:00
Radek: Więc jak mam zapisać jak jestem na etapie
9 cze 19:03
Janek191:
| | 11 | |
Trzeba zapisać |
| ≠ 0 dla x ∊ R \ { − 3} − brak ekstremum |
| | ( x + 3)2 | |
9 cze 19:10
Radek: To wtedy tabelki się nie rysuje ?
9 cze 19:11
Janek191:
| | 11 | |
Trzeba zapisać |
| ≠ 0 dla x ∊ R \ { − 3} − brak ekstremum |
| | ( x + 3)2 | |
9 cze 19:11
Radek: To wtedy tabelki się nie rysuje ?
9 cze 19:18
PW: Janek191, co Ty napisałeś pod rysunkiem o 18:59.
9 cze 21:04
daras: tabelki są tylko pomocnicze i nigdy nie trzeba ich rysować
wystarczy, że się namaluje kształt tej funkcji a funkcja jest rosnąca więc nie ma NIGDZIE
maksimum
9 cze 22:27
daras: trzeba za to pobadać jak się zachowuje na końcach przedziału określoności
lim x−>±∞ i lim x−>−3 z lewej i z prawej => 2 asymptoty
9 cze 22:29
PW: Janek191 już tu nie zagląda, więc wyjaśnię o czym pisałem 9 czerwca o 21:04.
To nieprawda, że badana funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie. Nie ma takiego twierdzenia,
które pozwala wnioskować, że skoro f'(x) > 0 dla x∊D, to f jest rosnąca na D (nie ma, bo jest
fałszywe − wystarczy popatrzeć na rysunek z 18:59; funkcja ta jest rosnąca na przedziale
(−∞,−3) i jest rosnąca na przedziale (−3,∞), ale nie jest rosnąca na całej dziedzinie).
10 cze 09:28
J: PW , a co jest dziedziną tej funkcji ?
10 cze 09:31
wredulus_pospolitus:
J ... Df = R\{−3}
f(x) rosnąca w (−∞,−3), w (−3,∞) ≠ rosnąca w całej dziedzinie (pomimo tego, że suma tych
dwóch przedziałów jest równa dziedzinie)
Powód jest bardzo prosty −−− funkcja rosnąca w danym przedziale spełnia warunek:
∀x1,x2∊A x1<x2 => f(x1)<f(x2)
a przecież to nie jest spełnione dla CAŁEJ dziedziny
10 cze 09:36
zawodus: Nie dokładnie rozumiem pytanie, ale dziedziną badanej funkcji jest oczywiście R\{−3}
10 cze 09:40
zawodus: Dlatego zawsze powtarzam, żeby pisać przedziały po przecinku, bo jak nie to
10 cze 09:41
J: Przekonałeś mnie "wredulus" ...

Wycofuję pytanie ...
10 cze 09:46
daras: ja bym ujął to tak: "na pewno nie jest malejąca"
10 cze 11:10