Ostrosłupy-prosze o pomoc
Radek: Dany jest ostrosłup trójkątny, którego podstawą jest trójkąt równoramienny o bokach długości 5
cm, 5 cm i 6 cm. Wysokość ostrosłupa jest równa 2 cm. Spodek wysokości jest środkiem okręgu
wpisanego w podstawę. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
7 lis 00:26
AROB: pomagam
7 lis 00:55
AROB: Najpierw poślę rysunek bryły, a oddzielnie rysunek podstawy z rozwiązaniem ( bo trudno
zmieścić).
7 lis 00:56
AROB:
7 lis 01:02
AROB:

Dane: a=6cm, b= 5cm, h= 2cm, obl. P
c
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pc = |
| ahp + |
| ah1 + 2 * |
| bh1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Z ΔBCD obliczam wysokość podstawy h
p :
h
p2 + 9 = 25 ⇒ h
p2 = 16 ⇒
hp = 4 cm
ΔBCD ∼ ΔCOE
Wysokości ścian bocznych są równej długości. Obliczam h
b z ΔODS :
h
2 + r
2 = h
12
| | 1 | | 25 | | 5 | |
h12 = 6 |
| = |
| ⇒ h1 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | |
Pc = |
| * 6 * 4 + |
| *6* |
| + 5 * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 15 | | 25 | |
= 12 + |
| + |
| = 12 + 20 = 32 [cm2] |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 01:25
mila0510: ∞w trójkącie równoramiennym ramię ma długość 8 i tworzy z podstawą kąt 30 stopni.
oblicz pole trójkąta oraz dłudość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
proszę o pomoc!
18 lis 00:35
AROB: pomagam
18 lis 00:41
AROB:

Dane: b = 8, α = 30
0, P
ABC, R = ?
β = 180
0 − 2*30
0 = 120
0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PABC = |
| b2 * sinβ = |
| * 82 * sin1200 = |
| * 64 * sin(900 + 300) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
= 32*cos300 = 32 * |
| = 16√3 [j2] |
| | 2 | |
Trójkąt OBC jest równoramienny. Środek okręgu opisanego na trójkącie leży w punkcie przecięcia
się symetralnych jego boków, zatem symetralna h dzieli kąt β na połowy.
Stąd z ΔCOD obliczam promień okręgu opisanego R:
18 lis 01:09
karlos: | | abc | |
A nie prościej r wyznaczyć z wzoru PABC=p*r (p= |
| czyli połowa obwodu). |
| | 2 | |
Czyli
12=rp
p=8
2 maj 17:10