zad z fizyki
maliniak: Witam. Mam takie oto zadanie: Sanki ześlizgują się z pagórka, którego zbocze ma 12m i jest
nachylone pod kątem 30stopni do poziomu. a)Jaka prekość bedą miały sanki po zjechaniu ze
zbocza
b)Jaką odległość przebeda na odcinku poziomym po zjechaniu ze zbocza, jezeli przez cala drogę
współczynnik tarcia będzie wynosił 0,2?
Głównie rozchodzi mi się o podpunkt a. Mam podać predkośc v, jaka rozwiną sanki. Jako że w
zadaniu nie ma nic o tarciu czy oporze powietrza, to moge założyć, ze na sanki działa tylko
siła grawitacyjna. Przyspieszenie sanek a=9,8m/s2 przebyta droga x−x0=12m. czy moge to
zadanie obliczyc ze wzory v2=(v0)2 +2a(x−x0), gdzie v0=0 bez uwzględniania kąta?
Wtedy mialbym
v2=2*9,8*(12)
v2=235,2
v=15,3 m/s
Czy to ma sens?
9 cze 18:04