Funkcja kwadratowa z parametrem
AAA: Cześć, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu: Dla jakich wartości parametru m równanie
mx2+2(m+1)x+m−3=0 ma dwa pierwiastki ujemne?
Wyznaczam założenia:
m≠0
Δ≥0
x1*x2>0
x1+x2<0
Liczę deltę
Δ=14m+1
14m+1≥0
m≥1/14
I tu zaczyna się problem, chcę rozwiązać trzecie i czwarte założenie za pomocą wzorów Viete'a
ale nie wiem jak mam to zrobić.
9 cze 17:56
Janek191:
Δ źle policzona
| | b | | 2 ( m + 1) | |
x1 + x2 = − |
| = − |
| < 0 |
| | a | | m | |
9 cze 18:11
Mila:
Δ błędnie obliczona, popraw.
| | −2(m+1) | |
(3) |
| <0 /:(−2)⇔(m+1)*m>0⇔(m<−1 lub m>0) |
| | m | |
i
Z (3) i (4)
m<−1 lub m>3
========
Oblicz deltę i daj odp.
9 cze 18:17
AAA: Dzięki, obliczyłem jeszcze raz i delta wyszła mi 20m+4 (nie pomnożyłem jednego nawiasu).
Nie rozumiem tego jak −2(m+1)/m<0 może równać się (m+1)*m>0? Mogłabyś/Mógłbyś mi to
wytłumaczyć?
9 cze 19:04
AAA: Dobra już wiem przecież Ty tylko pomnożyłeś/aś przez m
9 cze 19:08
Mila:
Zamiast badać znak ilorazu badamy znak iloczynu.( dla przypadku, gdy z prawej jest 0)
9 cze 19:36