ciągi
madzia 15: Liczby x,y,12 tworzą ciąg geometryczny, a liczby x,y,9 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdz x i y.
9 cze 17:34
Janek191:
y
2 = x*12 ⇒ y
2 = 12 x − z def. c. geometrycznego
| | x + 9 | |
y = |
| ⇒ 2y = x + 9 − z def. c. arytmetycznego |
| | 2 | |
Rozwiąż układ równań :
y
2 = 12 x
x = 2y − 9
−−−−−−−−
9 cze 17:44
madzia 15: y2 = 12x
x = 2y − 9
y2 = 12(2y − 9)
y2 − 24y + 108 = 0
Dobrze robię
9 cze 17:49
Janek191:
Tak

y
1 = y
2 =
x
1 = x
2 =
9 cze 18:05
pigor: ... oczywiście jak wyjdzie ci x<0, to je "wyrzuć", bo ...
9 cze 18:18