Równanie prostej
Ania: Ślicznie proszę o pomoc w tym zadanku. Prosta k przechodzi przez początek układu współrzędnych.
Napisz równanie tej prostej, wiedząc że jej odległość od punktu A=(−3, −4) jest równa 3.
7 lis 00:22
AS: Szukane równanie prostej: y = a*x lub a*x − y = 0
Dany punkt A(−3,−4) , xo = −3 , yo = −4
Wzór na odl.punktu od prostej
| | |A*xo + B*yo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
| | |a*(−3) + (−1)*(−4) + 0| | |
3 = |
| |
| | √a2 + (−1)2 | |
3*
√a2 + 1 = |−3*a + 4| obie strony do kwadratu
9*(a
2 + 1) = 9*a
2 − 24*a + 16
9*a
2 + 9 = 9*a
2 − 24*a + 16
| | 7 | |
Równanie prostej: y = |
| *x lub 7*x − 24*y = 0 |
| | 24 | |
7 lis 12:43