Planimetria
Janek: Witam, jutro mam mini sprawdzian z tematów:
Miary kątów w trójkącie.
Trójkąty przystające.
Trójkąty podobne.
Wielokąty podobne.
Twierdzenie Talesa.
Trójkąty prostokątne.
Kompletnie nie mam pojęcia co będzie na tym sprawdzianie/kartkówce. Z czego się przygotować, co
umieć?
9 cze 16:00
Mila:
Zobacz co było na ostatnich lekcjach. Rozwiązuj zadania ze zbioru.
9 cze 16:35
Janek: Jak na to patrze to kompletnie tego nie rozumiem ;x
9 cze 17:30
Mila:
To próbuj chociaż, wróżkami nie jesteśmy, nie wiemy co będziesz miał na kartkówce.
Pisz zadanie tutaj, którego nie umiesz rozwiązać.
9 cze 17:43
Janek: No np:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równych 12 i 16 jest podobny do trójkąta o obwodzie
równym 6. Oblicz długości przeciwprostokątnych obu trójkątów.
2. Oblicz długośći przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a i b:
a) a= 30, b= 40
b)√5 ,b=2
3. Oblicz pole równoramiennego trójkąta prostokątnego, jeśli:
Jego obwód jest równy 6(1 + √2 )
9 cze 17:52
Mila:

1)
Obliczamy z tw. Pitagorasa dł. boku c.
c
2=12
2+16
2
c
2=144+256
c
2=400
c=20
Obw
ΔABC=12+16+20=48
ΔA'B'C' jest 8 razy mniejszy od ΔABC.
oblicz pozostałe boki ΔA'B'C'
b'=..
c'=..
9 cze 18:00
Janek: b'= 16/8 = 2/1
c' = 20/8 = 5/2
Tak?
9 cze 18:06
Janek: ?
9 cze 18:20
Mila:
Tak.
b'=2/1=2
| | 12 | | 16 | | 20 | | 48 | |
Spr . |
| + |
| + |
| = |
| =6 zgadza się |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
Teraz zadanie 2) liczysz trzeci bok jak , Ci pokazałam.
Napisz obliczenia.
9 cze 18:21
Janek:

a
2 + b
2 = c
2
30
2 + 40
2 = c
2
900 + 1600 =2500
2
c = 50
9 cze 18:32
Janek: To akurat proste.
Z 3 jak sobie poradzić?
9 cze 18:33
Mila:
c
2=a
2+a
2
c
2=2a
2
c=
√2*a2=a
√2
Obw
Δ=a+a+c=2a+a
√2=a(2+
√2)
a(2+
√2)=6*(1+
√2)
| | 1 | | 6*(1+√2) | | 6*(1+√2) | |
PΔ= |
| * |
| * |
| = |
| | 2 | | 2+√2 | | 2+√2 | |
| | (1+√2)*(1+√2) | |
=18* |
| |
| | (2+√2)*(2+√2) | |
teraz licz, mnożysz każdy wyraz przez każdy ( albo wzór skróconego mnożenia.)
9 cze 18:44
Mila:
(1+√2)2=1+2√2+2=3+2√2
(2+√2)2=4+4√2+2=6+4√2=2*(3+2√2)
9 cze 18:52
Janek: Ok. Dziękuje bardzo, będę ćwiczył, zobaczę co z tego wyjdzie
9 cze 18:55
Mila:
Powodzenia, pisz problemy.
9 cze 19:28
Janek: A takie coś: Jeden z kątów trójkąta równoramiennego ma miarę 120 stopni. Oblicz obwód tego
trójkąta, jeśli jego najdłuższy bok ma długość 15 cm.
9 cze 19:32
Mila:

ΔCDB− trójkąt ekierkowy: 90
o,60
o, 30
o
Z tw. Pitagorasa
| | 15 | | √3 | | 15√3 | |
b= |
| * |
| = |
| =5√3 |
| | √3 | | √3 | | 3 | |
==================
| | DB | | √3 | | 7,5 | |
( albo cos30= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔b√3=15 /*√3 |
| | b | | 2 | | b | |
3b=15
√3
b=5
√3
obw
Δ=15+2*5
√3=15+10
√3
==================
9 cze 19:49