całki
potrzebujący: Hej. Mam pytanie. Jakim sposobem mogę rozwiązać taką całkę ogolną?
9 cze 14:50
J: To jest równanie różniczkowe liniowe niejednorodne...
9 cze 14:51
J: Nie , nie jest ... nie zauważyłem y"
9 cze 14:52
potrzebujący: no własnie nie wiem co zrobic z tym y''
9 cze 14:54
J:
Z tego co pamiętam , to podobnie najpierw trzeba wyznaczyć całkę ogólną równania jednorodnego:
y" + y = 0 ..... ale dawno sie w to nie bawiłem,może ktoś pomoże..
9 cze 14:59
potrzebujący: też myślałem o tym sposobie, ale nie wiem na co zamienic y''. Normanie przy y' zamieniam na
| | dy | |
|
| ale tutaj nie wiem jak sie z tym uporac. |
| | dx | |
9 cze 15:02
Krzysiek: szukasz rozwiązania postaci:
y=e
αx
i otrzymujesz:
α
2e
αx+e
αx=0
czyli α
2+1=0 (równanie charakterystyczne)
α=+/−i
jeżeli rozwiązaniem równania charakterystycznego jest liczba zespolona postaci α=a+bi
to y
1=e
axcosbx, y
2=e
axsinbx
więc rozwiązaniem (naszego)równania jednorodnego jest:
y
j=C
1e
0cosx+C
2e
0 sinx=C
1cosx+C
2sinx
a dalej metodą uzmienniania stałej:
y=C
1(x)cosx+C
2(x)sinx
i rozwiązujesz układ równanń:
C
1'cosx+C
2'sinx=0
| | sinx | |
C1'(cosx)'+C2'(sinx)'= |
| |
| | cos2x | |
9 cze 15:45