Układ równań.
H.P: Mądry Jasiu rozwiązał poprawnie 20 zadań z matematyki uzyskując maksymalnie notę 68 punktów.
Za zadania łatwiejsze dostawał po 3 punkty, a za trudniejsze po 5 punktów. Ile było zadań
trudniejszych, a ile łatwiejszych?
Pomoże ktoś zrobić początek równania?
9 cze 14:37
wredulus:
3x+5y=68
x+y=20
Rozwiaz ten uklad rownan
x−−−latwiejsze
y−−−trudniejsze zadania
9 cze 14:39
H.P: Dzięki.
9 cze 14:41
Mila:
x− liczba zadań łatwiejszych ( po 3pkt)
y− liczba zadań trudniejszych (po 5pkt)
x+y=20
3x+5y=68
y=20−x
3x+5*(20−x)=68
dokończysz?
9 cze 14:43