Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m funkcji
Radek: Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m funkcji
x2+4|x|+3=m
Czy mogę to zrobić tak:
x2+4√x2+3=m i teraz wszystko podnieść do kwadratu ? Czy inną droga prowadzi do rozwiązania
?
Dziękuje za pomoc
9 cze 14:19
zawodus: nie
9 cze 14:22
J: Narysuj wykres f(x) , w przedziale (−∞,0) f(x) = x2 −4x + 3 , <0,+∞) f(x) = x2 +4x + 3
9 cze 14:25
Radek:
9 cze 14:29
J: Teraz wymaż to co niepotrzebne i przesuwaj linijkę wdłuż osi OY i odczytuj liczbę rozwiązań w
zależności od m ( y = m) .
9 cze 14:32
Radek:

Coś takiego czyli dla m=3 ma 1 rozwiązanie
Więc
(−
∞,3) − 0 rozwiązań
{3} − 1 rozwiązanie
(3,+
∞) − 2 rozwiązania ?
9 cze 14:37
J: Akurat to zostawiłeś ... trzeba wymazać ..
9 cze 14:41
J: To co zostawiłeś ... to to trzeba zmazać
9 cze 14:42
Mila:
Jest dobrze.
9 cze 14:46
J: Racja .. dobrze zmazałeś ... moja pomyłka ..
9 cze 14:48