monotoniczność
anna: podaj przedziały monotoniczności:
f'(x)= (2x−4/x2)' wyszło mi : 2/x2
funkcja rośnie (0,+∞)
funkcja maleje (−∞;0)
czy to jest poprawnie zrobione?
9 cze 13:48
J: Nie jest ..
9 cze 13:54
anna: a jak jest poprawnie?
9 cze 13:55
ICSP: 1. Gdzie jest dziedzina
| | 2x − 4 | | 2x | | 4 | | 2 | | 4 | |
Rozumie, że f(x) = |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x | | x2 | |
wtedy
| | 2 | | 4 | | −2 | | 8 | | −2x + 8 | |
f'(x) = [ |
| − |
| ]' = |
| + |
| = |
| |
| | x | | x2 | | x2 | | x3 | | x3 | |
9 cze 13:56
anna:
funkcja rośnie (0;4)
maleje (−∞;0) ∪ (4;+∞) ?
9 cze 14:12