Pochodna czastkowa
krysteeq: Witam. Zadanie brzmi : Oblicz pochodna czątkową f(x,y,z)=tgxy dla dfdz No i nie wiem
jak to zrobić.
9 cze 13:24
wredulus_pospolitus:
a czy we wzorze funkcji jest zmienna 'z'

nie

no to ile wynosić będzie pochodna po dz

(pamiętaj −−− wszystkie inne zmienne traktujemy jako stałą)
9 cze 13:25
J:
| | x | |
F(x,y,z) = tg |
| + 0*z , czyli f'z = 0 |
| | y | |
9 cze 13:28
krysteeq: tg ze stalej, czyli 0 ?
9 cze 13:28
krysteeq: dziekuje
9 cze 13:30
krysteeq: tam chyba powinno byc tg*0*z
9 cze 13:30
wredulus_pospolitus:
widzisz jakie to proste
9 cze 13:30
J: W przepisie funkcji nie ma zmiennej z , więc pochodna po z jest równa 0
9 cze 13:30
wredulus_pospolitus:
tg*0 <−−− nie ma czegoś takiego
tg(kąt) <−−− to jest 'całość'
tg*0 to tak jakbyś zapisał √ *0
9 cze 13:31