malutki problem :D
Pamelcia: możecie uratować mnie szybciutko

arcctg(x)=
56 pi
9 cze 11:55
Pamelcia: ile wynosi x
9 cze 11:55
jakubs: Tu chyba będzie brak rozwiązania ?
9 cze 11:59
Godzio:
A istnieje w ogóle taki x?
9 cze 12:00
J: Tyle ... ile ctg150o
9 cze 12:01
Godzio:
Ano tak, bo to ctg, a nie tg
9 cze 12:02
J: Dla tg byłoby tak samo ... , tylko tg150o
9 cze 12:04
Pamelcia: tylko ctg(150) = −√3
a arcctg(−√3) = −pi6
i co teraz? :<
9 cze 12:04
9 cze 12:09
J:
| | 5 | | 5 | |
arcctg(x) = |
| π ⇔ x = ctg |
| π ⇔ x = ctg150o ⇔ x = ctg(180o − 30o) ⇔ x = − ctg30o |
| | 6 | | 6 | |
⇔ x = −
√3
9 cze 12:12