macierz
zadanie: Napisac macierz podanego przeksztalcenia liniowego w bazach standardowych rozwazanych
przestrzeni liniowych.
T: R2[x]→R1[x] ; (Tp)(x)=(3−x)p''(x)+4p'(x)
B={1, x, x2}− baza R2[x]
C={1, x}− baza R1[x]
T(1)=(3−1)p''(1)+4p'(1) ale to p(x) to co to za wielomian?
mam po prostu napisac ogolny wzor
p(x)=ax2+bx+c ?
9 cze 11:36
zadanie: ?
9 cze 12:02
zadanie: ?
9 cze 15:30
Trivial:
Jak T działa na elementach bazy B?
1 → 0
x → 1
x
2 → 2x
Czyli po prostu:
9 cze 15:37
zadanie: w odpowiedzi jest, ze T(1)=0, T(x)=4, T(x
2)=6+6x
9 cze 15:42
Trivial:
Oj. To co napisałem jest macierzą brania pochodnej. W podobny sposób możesz wyznaczyć to o co
pytają w zadaniu.
1 → (3−x)(1)'' + 4(1)' = 0
x → (3−x)(x)'' + 4(x)' = 4
x
2 → (3−x)(x
2)'' + 4(x
2)' = 6−2x + 8x = 6+6x
9 cze 15:43
zadanie: dziekuje bardzo
9 cze 15:46